torsdag 13 augusti 2015

Tiggeri och tiggeriPojken tigger utanför affären. Han är i mina barns ålder, en ålder då livet helst ska leka, världen upptäckas. Han ser trött ut. Vilken förälder är glad över att sätta sitt barn i en så förnedrande situation?
Hur ser han på sig själv och sin framtid?
Många i det här landet tycks numera tycka att pojken utanför ICA är smutsig.
”Han kan väl ta och vara fattig någon annanstans”, tycks de mena och visar det öppet.
Hur kan tiggeri bli ett problem för den som inte tigger? För att det inte ser rent ut?
Nå, vem ska få äga det offentliga rummet och vems skönhetsuppfattning ska gälla? Bensinföretaget som utmed Roslagsbanan ber att jag betalar lite mer så jag får en plastleksak med deras emblem på?

Ingen tvingar oss att ge pengar till pojken. Så vad är problemet? Hur kan tiggarfrågan dominera så många middagsdiskussioner och media?
Kanske för att det är jobbigt att upptäcka att man har egoistiska värderingar när man trott sig vara annorlunda? Vår svenska självbild ruckas.
Varför har svenskarna ändrat beteende mot svaga och blivit en så lättstyrd publik i den enfaldiga debatten om tiggeri? Jo, därför att humanismen som kännetecknat Sverige successivt byts bort.

Fler än den fjortonårige pojken kommer i framtiden drabbas av den nya, men ack så gamla, egoismen.
Sjuka, äldre, de med svagast röst i samhället.
Vad är Sverige att vara stolt över om vi lämnar humanismen? Vilka är de nya ledorden?
Barnens skolor får beställa nya värdegrundsfoldrar.

Det finns mycket hemskheter vi önskar slippa se. Algblomning. Trafficking. Tiggeri. Det är inte särskilt vackra saker. De passar sannerligen inte in i livsstilsmagasins-liv, där allt ska vara rent och luftigt.
Vi verkar vilja kunna välja när vi vill se fattigdom. Eller åtminstone flytta den bortom kommungränsen (huspriset kan ju påverkas). Min övertygelse är att det är bättre att våga se.

Låt inte SD och tiggardebatten styra synen på människan och framtiden. Det är inte töntigt eller naivt att vara solidarisk. Var en medmänniska om du orkar och kan. Ge en slant om du vill. Skita ner miljön mindre.
Och var en motvikt till SD´s terror. För det är vad SD ägnar sig åt, och de tycks lyckas.
De skrämmer oss till egoism.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar