torsdag 26 november 2015

Min äldre tonåring, förtvivlad: ”de syr ihop sina munnar, mamma! De dör medan vi shoppar i Täby. Vad gör ni?! Ingen hjälper kurderna mot Daesh”. Han skäms och jag… Jag skyller ifrån mig. Som ett barn.
   Gäller inte ”refugees welcome” längre, Stefan? Och, Micke Damberg, tror du att lojaliteten från SSU finns kvar i nästa val? De som gjort så mycket, gett sig själva och andra hopp. De har varit stolta över Margot. 
    Och skäms inte de som ständigt väljer moderaterna i Vallentuna? Eller SD-maskinerna? (nej, det är klart de inte gör). Skäms inte förra regeringen? Gjorde den allt för att pressa kommuner som Vallentuna till större medmänsklighet?  Flyktingvågorna skickade tidigt mycket tydliga blixtar på himlen. Varför flydde Fredrik partiledarrollen? För att han visste vartåt det lutade (och vårdade sitt varumärke)? Skam är en jobbig följeslagare. Förresten, kom på: Örjan bor inte heller kvar. Han har ju flytt sin kos han med.
    Men nu är vi framme vid mig - jag har skyllt ifrån mig tillräckligt. Idealisten? Hur mås det idag? Obekvämt och obehagligt? Skam är bibliskt omodernt, inte konstruktivt. Men nog är det just det jag känner - skam.
    Vad är det med mig? min generation? Vi är så fullkomligt ”what´s in it for me”. Ojojoj, vad jag inte har tid eller ork. Men om det gäller resor, jobb, mat, bloggande, ja, då räcker ju orken. MedelklassCatta knarkar MIO-katalogen. Vi fredagsmyser med vinkartongen på tryggt avstånd. ”Inte hjälper det dem på medelhavet att jag låter bli?” Nej, det är klart. Eller. Hur ska man tänka?
    Som politiker kunde jag ha gått hårdare åt kommun-alliansen i tid. De som, i snigelfart, motvilligt närmar sig ett något högre asylmottagande fem i tolv. Nej, allt går inte att sälja med mördande reklam (läs min debattartikel här ). Kommunalrådet ville förändra omvärldens syn på Vallentuna. Kunde hon då inte ha valt något annat än den bubbla som var lättast att sticka hål på?  
  Men när KD, L, C, MP, V och S höll humanismens fana högt i senaste fullmäktige, var hon inte där och då var (M) tysta. Kom bara upp för att korrigera en semantisk detalj. Tar hon ensam M´s strid mot SD i fullmäktige? Då ska hon ha cred för det. Men här balanserar hela alliansen på en mycket skör tråd. Hur har t. ex (C), med sina drömmar om öppna gränser, utvecklat Sverige och Vallentuna under sin tid i regeringsställning? Stenarna dånar i glashuset.
    I fullmäktige argumenterade alliansen mot att få hit KunskapsCentrum (Mp´s motion). Besökande till Vallentuna ses inte ens som potentiella kunder. Alliansen betonade att språkstuderande helst inte borde stanna i Vallentuna alls, det skulle isolera dem. Fler än jag får alltså en känsla av isolering. Tänk om något kunde få besökarna att stanna? Ett cooking place - Vallentuna?
   Och det faktum att platserna till kommunens sommarjobbs-satsning nu riskerar att bli färre (dyrt, tycker alliansen), måste självklart ställas mot kommunalrådets arbetslöshetsreklam som dyker upp i Dagens Samhälle. I samma tidning där Vallentuna skyltat med att ligga näst längst sist i flyktingmottagande i landet.
Finns det inte fog för självkritik då, ja, då vet jag inte när det är dags.
Vill vi slippa skämmas, och att ständigt kröna sistaplatserna, måste kommunen styras av andra idéer.

Testa dig själv - ett Vallentuna-quiz:
Har kommunen satsat på att bygga hyresrätter?
Har man satsat på att bygga hyresrätter nära kommunikationer, nära Roslagsbanan?
Ser du många ivriga 25-åringar som pinnar fram i centrum mot fasta jobb och lägenhet?
Har man byggt ett riktigt Trygghetsboende?
Har verksamheter lockats till kommunen?
Jobbar många i sin hemkommun Vallentuna?
Är personaltätheten hög i skolor och förskolor?
Finns det plats i förskolorna?
Utvecklas centrum och affärsverksamheterna?
Äger kommunen sitt centrum, eller har den man sålt det till ägnat det särskilt mycket omsorg?
Kan Vallentunas kommunala skolor och förskolor konkurrera på lika villkor som friskolorna?
Ligger man näst först i flyktingmottagande i landet?
Har vi stora sociala problem som gjort det olämpligt att ta emot flyktingar?
Har många har faktiskt tagits emot i just Vallentuna?
Gjorde förra regeringen något explicit för att Vallentuna skulle bli en kommun där man tog emot flyktingar?


Svarat nej många gånger? Ge då några andra chansen att förändra bilden av Vallentuna i framtiden.

1 kommentar:

  1. Skrattar så familjen undrar. Spot on.
    "Alliansen betonade att språkstuderande helst inte borde stanna i Vallentuna alls, det skulle isolera dem. Fler än jag får alltså en känsla av isolering."
    Heja Catta!

    SvaraRadera