måndag 10 oktober 2016

Sura över att vi snodde ett revben i tidernas begynnelse, eller vad är det fråga om?

Vem lyser med sin frånvaro i skolan? Vem lyser desto starkare på nätet och hinner spinna långa hat-trådar på fredagskvällen? Vem leker oansvarigt på E4:an i sin bil
(0-100 km/h på tre sek.)? Vem eldar upp flyktingboenden? Vem tycker att urtidspuckon a la Berlusconi/Trump får göra bort sig hur mycket som helst? Vem flinar åt Trumps sextrakasserier?
    Å, det här var riktigt kluriga frågor. Hm. Det är väl vi brudar?

Vem sköter uppfostran när ene vuxenförebilden näthatar? ("Min pappa jobbar som troll!”, säger barn i framtiden). 
    En känslig, manlig, vän säger att det är taskigt att ge sig på alla män, att jag generaliserar. Det gör jag verkligen. Och vet såklart att det finns de som sköter sitt vuxenskap därute. Men de syns på tok för lite i mina världar, därför är jag inte så imponerad...
    Till alla de (män) som saknas i skola eller vård: Var är ni? Är ni ute och letar Pokémon just nu? Spelar fortfarande WoW? Utvecklar en digital leksak? Tänder en brasa i Brottby? Kastar er mellan filerna på motorvägar och orsakar mänskligt lidande vid Stora Wäsby, för femtioelfte gången?
     Ja, VARFÖR använder ni våra gemensamt betalda vägar som billekplatser? Det kanske är medicinska underverk, gravida 25 och 50-åriga män, som bara råkar sabba Stockholmstrafiken i 160 km/h, för att de ska föda? Nä, såklart inte. (Ett BB får förresten aldrig de summor som en ny motorled eller tunnel får, så lätta på gasen. Det finns ändå ingen barnmorska som kommer hjälpa, medicinskt underverk till trots).
     Som grädde på moset tycker nu många killar att Trump är kul. ”Höhöhö!- jag skiter i politik, men han är ju festlig”. Allvarligt talat, Trump är inte kul och inte politik. Som ett, möjligen, halvintressant fenomen borde han för längesedan förpassats till museum tillsammans med Berlusconi, Putin och Åkesson. På Mars.

Vem blir lärare eller kurator? Lön: kass. Risk för utbrändhet: ja. Är det kvinnors fel?
   Att vården, som effektiviseras à la bilfabriks-idé, ratas av pojkarna - är det också tjejers fel?
Och att skolans, till största del kvinnliga, personal inte får bra löner - alla tanters fel?
    Och varför är det så viktigt att tjejer ska lockas till typiskt manliga yrken? När inget görs för att pojkarna ska lockas till de traditionellt kvinnliga. Varför läggs mest krut på det killar förväntas gilla? Det digitala i samhället väger numera alltid mest, och lobbas för in absurdum – varför? 

Alla, oavsett kön, borde bli oroliga, för om kvinnor i framtiden följer mäns karriärnorm kommer ingen vilja hjälpa den som behöver vård, eller jobba i skola. Kvinnor kommer också hellre föreläsa om effektiv empati än att utföra den. Jösses, det kan ju bli 30 lax på en halvtimme! 
    Vad händer när, inte om, kvinnor inte vill få fler åderbråck? Eller, i skolan, vill slippa lyssna på barns användande av Trump/Åkesson-aforismer? (eftersom farsorna gärna lusar ner sina barn/pojkar med samma värdelösa bullshit-värdegrund, tvingas lärare tyvärr höra vidriga saker och ständigt brottas med gamla fördomar. Tack så väldans mycket, Skapelsens krona). 
     I många yrken försvann makt, härlighet (och lön) lika snabbt som de män som tidigare arbetat i dem.Vill man få makt idag, är kanske konsult, gesäll på en tankesmedja eller i ett politiskt parti, det rätta, för makten har flyttat till en Almedal istället för fullmäktige sedan kvinnorna blev ordförande i kommunstyrelsen.
    En konsult gör ett kort, dyrt, besök i t. ex skola och berättar för lärarna hur de ska lyckas. Den samlade erfarenheten, på minst 1000 år, går sedan därifrån, med en känsla av taskigt självförtroende.
    Varför måste man skälla på tankesmedjan, lite onödigt, eller? Därför att gesällerna där allt oftare verkar ha nollkoll på vissa världar när de smider. Praoat på vårdboende någon gång? bytt blöja eller kateteter? Dansat eller spelat fiol på kulturskolan som barn? Orkat ta hand om mobbande barn i mellanstadiet? Nä, inte troligt.

Varför har män, medvetet/omedvetet, sjappat/uteblivit, i de världar som rör barn och äldre? Är allt bara status, prylar och stålar? Så simpelt?

Varför hotas kvinnors friheter nu på olika håll i den moderna världen? Killars liv blir inte bättre för det, glöm det. Vissa som gillar totalitaritet – maktgalningarna – tjänar däremot bra på kvinnoförtryck.
    Testa därför och se om det går att bidra i t. ex barnens värld, på riktigt. Uppmana fler att skippa nättrolleriet ett tag. Skippa fejan, positioneringar och Trump. Roliga, levande, karaktärer finns att träffa i ett vanligt klassrum eller på ett vårdboende (sorry, Picachu). 
    Och världen HAR blir bättre överallt där kvinnorna får sin frihet, det visar all statistik. Det är verkligen dags att trolla bort urtidsfossilerna (Trump, Putin, Åkesson), de har sannerligen passerat Bäst före-datum och duger inte ens att skratta åt, eller förfäras över, längre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar