onsdag 21 september 2016

Offentlig utsmyckning 1: blommor


Blomsterarrangemangen i kommuner är ofta riktiga höjdare, en kul sak att kolla in om man färdas genom Sverige och världen, särskilt sommartid. Hur har man tänkt i Märsta, San Diego eller Sveg? Har man tagit modiga, ambitiösa språng och låtit ansvarig dekoratör leva ut sina bästa, eller värsta, fantasier? Verkar det som man har satsat på att medborgarna ska få en grön kulturupplevelse när de sömniga vandrar till busstolpen på morgonkvisten?

Jag började titta runt där jag själv bor. Det finns fint även här. Men var är alla blomsterarrangemang norr om Vallentuna Centrum? På vintern får Ormstaborna (och de som åker tåg från de norra kommundelarna) beskåda kommunens avstjälpningsplats för snö. Eller snarare de berg av grå snömodd som sipprar tungmetaller ut i ån och visar uppskrapade, intressanta saker som kommer fram i tö (bilbatterier, kartong och trottoarsten). 
   Vad ser man under sommarhalvåret? Inget. Inga fuchsior och murgrönor upphängda i gatstolpar, inga vackra lindalléer. Det är snömoddsfältet bredvid Aerosol.

Efter att ha studerat sommarrondeller (som naturligt beskådas mest av de som just åker i fordon) börjar jag fundera. Räcker blompengarna bara till södra Vallentuna? Och blommar det bara i rondellerna? Promenadstråken från Ormsta station, Hammarbacken (gruppboendet där), Ekeby, Öster- och Västergården, Vårdbo - ingenting. För få rondeller på gångstråken, kanske? 
   Gångvägen mot Östergården, vid Snapptunaån, får dessutom första pris i kategorin bakhållsfavorit. Riktigt nasty både dag- och nattetid.
   Hur ser fägringen ut i resten av kommunen? Kårsta och Brottby?
  
Det ställe man riktigt tycks ha slösat med prunkande, hängande trädgårdar är utmed Stockholmsvägen, södra Vallentuna (nertagna nu). Närmast Täby, alltså. Kanske för att det är där det bor flest politiker, spekulerar jag elakt. Ja, till och med elhuset vid Bällsta station kläs i vinranka. Men det görs nog av någon annan än kommunen (fast ingen vinranka vid Ormsta station).


Det vore kul att få blomsterrapporter, men inte bara från bilister. Hur ser det ut därute? Jag kanske är ute och cyklar och har fel? Det får man se nästa år när det börjar blomma igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar