tisdag 10 maj 2016

Mall Of Scandinavia och Vallentuna

”Nämen, fy! Hur kan man behandla folk så!!?”
(upprörda röster för några veckor sedan när Mall Of Scandinavias bygge vittnade om en urusel arbetsplats).
I dag: ”..men det där var ju flera veckor sedan. Det är inga problem med att Vallentuna kommun väljer utförare som saknar kollektivavtalsliknande villkor". 
Är det inte? Ett företag som med lite oflax får sina femton TV-minuter i Uppdrag granskning, tycker nog inte det. All publicitet är inte bra publicitet.

De flesta som satt i den styrande kommunala församlingen igår och klubbade igenom försämrade arbetsvillkor för andra, åtnjuter säkert ofta själva kollektivavtalens fulla försäkringar, och tycker de är självklarheter. Det är lätt att ta sig för pannan i sådana ögonblick. 
   ”Kollektivavtalsliknande villkor missgynnar fåmansföretag”, menade Mp. Var hittar Mp dessa fakta? Det finns däremot schysta småfirmor som tycker att de tjänar på kollektivavtal. Och det går att förbättra för småföretag utan att försämra villkor för anställda.
   Min kommun tycker alltså att arbetarskydd inte ska kosta pengar men man vill inte heller skydda sina invånare från oseriösa företag, som nu kan göra vad som helst utan att Vallentuna kommun kollar upp det. Känns det tryggt och bra?

Varför inte börja se kollektivavtalen som en social vinst och bra PR för t. ex en kommun som då kan ses som ansvarstagande, socialt medveten och skapare av trygghet för de som utför ex. livsfarligt arbete? Nej, så vill man inte ha det i Vallentuna. Vissa människor ska stå på ett bygge, arbeta i omsorg eller i en friskola, med taskiga villkor och utan skyddskontroller.   

Min kommun är troligen av en masochistisk sort, eftersom man vill utsätta sig för risken att träffa en sol- och vårartyp, som slipper kollektivavtalsliknande villkor, inte återinvesterar samvetsgrant, vägrar betala skatt, väljer en förtjänstfull konkurs och sedan drar utan att svara på vad som hände (en rejäl klassisk dumpning, eller hur?). 
    Vem får förresten medietränas inför Janne Josefssons besök? Jag gissar på Kommunstyrelsens ordförande (vem som betalar träningskortet är däremot rakt omöjligt att lista ut).
     Till Mp: det är inte fåmansföretaget som tjänar på ert beslut.

Beslutet gäller såklart alla yrken: lärare, byggarbetare, vårdpersonal, IT-tekniker, you name it. "Welcome to Vallentuna, the place where we try to change everything so you really can feel what it was like in the artonhundratalet!" (Några kan ju lajva som svältande backstugusittare. Jo, jag tror absolut att vi kan lyckas få tillbaka den där riktigt nedbrytande feelingen i hela samhället om vi jobbar på i samma anda. Tyvärr).

/Sossekofta 2P.S. Sd röstar också emot, för allt var bättre förr. Hur länge sedan ”förr” är, kan man undra. 50-talets folkhemsideal? Utan socialdemokrati och kvinnors frigörelse, förstås, eftersom Sd avskyr facken, kompromisser och sossar. Det folkhem de suktar efter är snarare det nationalistiska och svärmande 1800-talets. Esaias Tegnérs. Han som varnade för press-och pöbelvälde. Ja, det passar Sd som hand i handske. Att folk dog som flugor diktade inte Esaias så mycket om.    
    Nationalromantiska sagor är farliga. De har startat flera krig.  Sällan deltar författaren i det kriget. Så sluta vifta med svenska flaggan i otid, tack. Vifta när det finns saker att vara stolt över. T. ex kollektivavtalen eller en fotbollsseger. d.s


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar