fredag 19 februari 2016

Beröm utan riktigt stöd

Vallentunas allians har börjat omhulda kommunens tjänstemän väldigt mycket. Det är fint på sätt och vis. Men det sker så till den grad att andra får bassning för att motioner och förslag lägger last på börda. På sistone låter det ungefär så här:
”Våra tjänstemän är duktiga, nu ska ni (oppositionen) inte vara dumma (typ) för tjänstemännen kämpar och sliter verkligen."  Det är förvånande, för oppositionens kritik riktar sig med all tänkbar tydlighet mot den styrande alliansen och alltså ytterst sällan mot tjänstemän. Och vilka är det egentligen som brukar skylla ifrån sig på tjänstemän när beslut inte följts upp?

Visst förtjänar tjänstemän beröm. Men vi börjar undra: Hur kommer det sig att de upplever att de får kämpa och slita så oerhört i Vallentuna kommun? 
   Det kan såklart hjälpa lite med klappar på axlar om man är stressad, men för oppositionen blir den senaste tidens omhuldande snarare ett bevis på att organisationen mår sådär. Fungerar riktigt allt som det ska? Om inte, är det i regel bråttom. 
Kommunens medarbetarenkät gjordes inte för 2015. Varför inte?

Politiken bär ansvar och ska göra sin del. T. ex granska sig själva kritiskt i de fall beslut inte följs upp eller där man inte lyckats i sin rekrytering av t.ex chefer. Först då kan en organisation må bättre.

Om personal har det tufft beror det oftast på dåligt ledarskap och vägledning. Alliansen bör därför klädsamt se över sin egen roll. Är de tydliga? Tar de ansvar där de ska? 
Kan de inse att det inte enbart räcker med beröm för att få tjänstemän att må bättre?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar